Ons eisenlijstje deel 5: De prijs

geld

De prijs van een pup kan een belangrijke trigger zijn om overhaast een pup aan te schaffen. Denk bij een lage prijs daarom aan hoe dat mogelijk is. Fokkers maken namelijk een hoop kosten, als ze het op de goede manier doen. Bijvoorbeeld kosten voor de testen van de ouderdieren (die op kunnen lopen naar 2500 euro per ouderdier), extra voer voor de moederhond en pups, een werpkist, een ren voor de pups, allerlei speeltjes enz. enz. Is de prijs echt laag? Dan zijn de ouderdieren waarschijnlijk niet getest en is er ook weinig aandacht en moeite in de opvoeding en socialisatie gestoken. Bedenk daarom goed of de prijs realistisch is of vraag de fokker hoe de prijs is opgebouwd.

Wat is een realistische prijs voor een pup?

Dat hangt van een hoop factoren af en ook hoe hoog jouw eisen zijn. Wil je een pup uit volledig geteste ouderdieren met goede resultaten? Dan zul je waarschijnlijk wat meer moeten neertellen dan voor een Marktplaats pup zonder stamboom (hoewel een stamboom ook niet alles zegt). Prijzen variëren vaak van ongeveer 400 euro tot 4000 euro.

De volgende dingen rekent een fokker die de ouderdieren test minimaal mee in zijn/haar prijs:

 • Onderzoek bij ouderdieren kosten zo’n 2000 à 2500 euro per hond. De kans bestaat dan nog dat er uitkomt dat de hond niet geschikt is voor de fok.
 • Lidmaatschap van een rasvereniging, zo’n 40 euro per jaar.
 • Kosten voor een dekreu zijn vaak 500 tot 1500 euro. Bovendien maken landgrenzen voor fokkers die echt gaan voor gezondheid vaak niet uit. Daardoor moeten ze vaak lange reizen maken, en dus kosten, voor een succesvolle dekking.
 • Voordat de dekking plaatsvindt, wil de fokker vaak graag weten of er wel een klik is tussen de twee. Dat vereist een bezoekje vooraf wat, zeker als de reu zich in het buitenland bevindt, best weer wat kosten met zich mee kan brengen.
 • Om te weten of het teefje tijdens haar loopsheid klaar is om gedekt te worden, worden vaak progesteron testen afgenomen. Die kosten 50 euro per keer en zijn vaak zo’n 2 tot 5 keer nodig. Reken maar uit.
 • Als de teef gedekt is, wordt er vaak na ongeveer een maand een echo gemaakt om te zien of ze zwanger is. Die kost zo’n 75 euro.
 • Helaas zijn veel Franse Bulldogs zo gebouwd dat ze niet natuurlijk kunnen bevallen. Wanneer een keizersnede nodig is, kost dat rond de 750 euro.
 • De moederhond heeft enorm veel extra voer nodig om haar pups te voeden wanneer deze zijn geboren, soms wel 3 keer zo veel als normaal. Dat is vaak best een flinke kostenpost, zeker voor fokkers die vers voer geven.
 • Ook de pups hebben na een paar weken vast voedsel nodig. Dat kost minstens 250 euro in de tijd dat ze er zijn.
 • Pups worden geregistreerd en krijgen soms een stamboom, dat kost 100 euro per pup.
 • Bij 8 weken krijgen de pups hun eerste gezondheidscontrole en vaccinatie à 45 euro per pup.
 • Met 7 weken krijgen de pups een röntgenfoto om hun rug te bekijken. Mede aan de hand daarvan worden ze toegewezen aan de eigenaren (bij enkele fokkers die ik ken gebeurt het zo). Dat kost zo’n 150 euro per pup.
 • Na een jaar organiseert een fokker soms een terugkomdag, voor de lol, maar vooral om te zien hoe de pups zich hebben ontwikkeld. Zijn er afwijkingen naar voren gekomen of juist afgenomen? Er worden wederom röntgenfoto’s gemaakt van de rug, heupen en luchtwegen, zo’n 200 euro per pup.

Al met al een flinke smak geld dus, en dan zijn de aanschaf van de ouderdieren, veel spullen als een werpkist en speeltjes nog niet eens meegerekend. Ben je bereid om meer te betalen voor een gezonde pup? Aan de andere kant, de kosten die je maakt wanneer je hond complicaties heeft, kunnen vele malen hoger uitvallen.