Ons eisenlijstje 3: De ouderdieren

Hoewel het je om de pup gaat, zijn de ouderdieren een belangrijk onderdeel van de opvoeding en gezondheid van je pup. Erg belangrijk dus, om te kijken of de beide ouderdieren ten eerste überhaupt aanwezig zijn. Het kan goed zijn dat de reu niet aanwezig is. Die wordt namelijk vaak “ingehuurd” en het is niet noodzakelijk dat hij er bij is. Voor de teef ligt dat anders. Zonder haar kunnen de pups niet overleven. Ga als het kan dus voordat de pups er zijn, alvast even kijken en win informatie in over de ouderdieren.

Heb je geen gelegenheid om de teef te bekijken voordat de pups er zijn en is de moeder uiteindelijk niet aanwezig? Dan is dat al een enorme rode vlag. Grote kans dat je pup dan uit het buitenland komt, wat grote risico’s heeft voor de socialisatie en de gezondheid van je pup.

Wanneer de ouderdieren er wel zijn, of in elk geval de teef, bekijk dan hoe ze eruit zien. Let bijvoorbeeld op de lengte van de neus, hun karakter en of ze zich goed voelen. Hoe vaak heeft de moederhond bijvoorbeeld al een nestje gehad? En klopt dat met hoe ze eruit ziet? Als de ouderdieren er al niet goed uitzien, is er een grote kans dat de pups er ook niet goed uitkomen. Vraag daarnaast om testresultaten van de ouderdieren. Zijn die er niet, of willen ze die niet geven? Ook een grote rode vlag. Door middel van verschillende testen, kunnen erfelijke ziektes worden vermeden, want dat wil je je hondje natuurlijk niet aandoen. Welke testen je naar kunt vragen, zal ik later toelichten.